Ana Sayfa Festival 6. Uluslararası Meze Festivali: Akra Antalya’da Lezzet Rüzgarı Esti

6. Uluslararası Meze Festivali: Akra Antalya’da Lezzet Rüzgarı Esti

6. Uluslararası Meze Festivali: Akra Antalya'da
Şehrin Lezzeti

Akra Antalya‘nın ev sahipliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Meze Festivali, iki gün boyunca Antalya’nın en çok konuşulan gastronomi etkinliklerinden biri oldu. 25 Ekim Cuma günü “Meze Talks” ile başlayan festival, katılımcılara gastronominin inceliklerini keşfetme fırsatı sundu. Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlik, gastronomi tutkunlarını Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen restoranlarının usta şefleriyle buluşturdu. Türkiye’nin farklı bölgelerinden ve Rusya’dan gelen şeflerin hazırladığı birbirinden lezzetli mezeler, herkesten tam not aldı.

Hünkar’ın Mirası: Gastronomi Dünyasından Bir Anma

Gelenekselleşen ve bu yıl 6’ncısı düzenlenen Uluslararası Meze Festivali, “Meze Talks” etkinliğiyle kapılarını açtı. Moderatörlüğü Ebru Koralı ve Tolga Atalay‘ın üstlendiği Akdeniz Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği panelde, kısa bir süre önce kaybettiğimiz Hünkar restoranın kurucusu ve Türk gastronomi dünyasının duayenlerinden Feridun Ügümü anıldı. Panelde yer alan Uğurcan Ügümü, babasının vefatından önce kaleme alınan “Hünkar” kitabının içindeki özel tarifler ve mutfakta babasıyla yaşadığı muhteşem anıları dinleyicilerle paylaştı

Anadolu’da Kaşığın Arkeolojisi

Günün ikinci panelinde, Anadolu’nun kültür mirasını sanat araştırmalarıyla öne çıkaran Nur Başnur konuk oldu. Başnur, “Anadolu’da Kaşığın Arkeolojisi” başlıklı sunumunda, kaşığın tarihsel yolculuğunu ele alarak Türklerin yemek kültürü ve kaşık kullanım alışkanlıklarını anlattı. Osmanlı döneminden günümüze kadar Anadolu’da kaşık çeşitleri, kullanım şekilleri ve özelliklerini detaylı bir şekilde anlattı.

Kastamonu Mutfağı: Geleneksel Lezzetler ve Pastırma

Kastamonu Mutfağı: Geleneksel Lezzetler ve Pastırma

Meze Talks’ın üçüncü panelinde Kastamonu ve Kastamonu mutfağı masaya yatırıldı. Ebru Koralı ve Tolga Atalay’ın sorularını cevaplayan Kastamonu İksirli Çiftlik’ten Duygu Ece Aydın Kastamonu mutfağı ve ürün çeşitliliğine dikkat çekerken şehrin gizli kalmış ilgi çeken lezzetlerini anlattı.

Kastamonu Ala Restaurant’ın işletmecisi Ömer Karabıyıkoğlu ise pastırmanın tarihini ve yapım tekniklerini anlattı. Pastırmanın birden çok çeşidi ve kullanım alanı olduğuna dikkat çeken Karabıyıkoğlu, konuklara Kastamonu pastırması ikram etti.

Boğatepe’ye Yolculuk: Kars Kaşarı ve Doğanın Korunması

Günün son panelinde Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Kurucusu ve Kars kaşarı – gravyerini dünyaya tanıtan İlhan Koçulu, Boğatepe’nin Hikayesi’ni anlattı. Koçulu, korunan doğanın insanlara besin verdiğini belirterek iyi, temiz ve adil üretimin önemine vurgu yaptı.

Kooperatifçiliği de değinen Koçulu, gıda maliyetleri ve peynir üretimine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Koçulu, köylü, çiftçi ve küçük üreticinin korunması gerektiğini belirterek gıdanın, toprağın ve suyun korunması gerektiğini dile getirdi.

Gıyam: Marmaris’ten 250 Yıllık Tat

Ebru Koralı ve Tolga Atalay’ın moderatörlüğünü yaptığı Antik Çağ’dan Bugüne Sofrada Kalanlar başlıklı panelin konuğu Kapurcuk Gastronomi Evi’den Ece Baysal oldu.

Marmaris’in yöresel ürünlerine yer verdikleri Kapurcuk Gastronomi Evi’nden bahseden Ece Baysal, Marmaris’in turizmle ön plana çıksa da kültür ve gastronomi olarak da çok zengin olduğuna değindi. 250 yıllık Gıyam isimli tatlıya da ayrı bir parantez açan Baysal, fıstık ve susamın çam balı ile buluşması ile Gıyam’ın ortaya çıktığını söyledi. Panel esnasında dinleyicilere Kapurcuk’ta üretilen Gıyam ikram edildi.

Antik Roma’dan Günümüze Bir Lezzet: Garos

Meze Festivali’nin son panelinde Marmara Adası Slowfood Topluluğu’ndan Doç. Dr. Elif Gözler Çamur konuk oldu. Marmara Adası’nın geleneksel lezzeti olan Garos’un, Antik Roma’dan günümüze uzanan yolculuğuna değindi. Uskumru ya da Kolyoz balıklarının karacigeri ve havyarı ile yapılan Garos’u anlatan Doç. Dr. Elif Gözler Çamur, Garos’un atıksız mutfağın güzel bir temsilcisi olduğunu söyledi.

Mezeler Tadımda: Akra Antalya Bahçesi’nde Lezzet Buluşması

Mezeler Tadımda: Akra Antalya Bahçesi’nde Lezzet Buluşması

6. Uluslararası Meze Festivali, ikinci günün akşamında Türkiye ve dünyanın farklı köşelerinden gelen şeflerin hazırladığı mezeler, gastronomi meraklılarının beğenisine sunuldu. Akra Antalya’nın keyifli bahçesinde gerçekleştirilen lezzet buluşmasında görücüye ve tadıma çıkan mezeler konukların büyük beğenisini kazandı.

Geceye mezeleri ile katılan Alaf, Bağarası, Birch, Trilye, 7 Mehmet, Lokanta Bahar, Girida Port, HSVHN, İZA, Klasik Dükkan, Konak, Mahir Lokantası, Kaplan Restoran, Parlak Restaurant, Yalova Restaurant, TheLifeCo ve Akra Antalya, Antalya’da önemli bir lezzet buluşmasına katkı sağladı.

Lezzet peşinde koşan seçkin davetlilerin yanı sıra çok sayıda basın mensubunun da takip ettiği lezzet buluşmasında konuşulan tek konu hangi mezenin daha lezzetli olduğuydu.

Gastronomi Öğrencileri Sektöre İlk Adımını Attı

Gastronomi Öğrencileri Sektöre İlk Adımını Attı

Meze Festivali, lezzet buluşmasının yanında gastronomi öğrencileri için de önemli bir eğitim platformu oldu. Akdeniz Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nden 35 öğrenci, Meze Festivali çerçevesinde Akra Antalya’nın mutfağında sektöre ilk adımlarını attı. Bir hafta boyunca Akra mutfağında bulunan öğrenciler, hem ustalarına yardımcı oldu hem de gelecekteki mesleklerine ilk adımlarını attı.

Şehrin Lezzeti