İstanbul, zengin dünya mutfağına ev sahipliği yapan bir şehir olarak biliniyor; bu mutfağın öne çıkan duraklarından biri de Göztepe’deki Misina Balık Restoranı. Deniz ürünlerinde uzmanlaşan Misina, özellikle burada üretilen torik balığından lakerdasıyla ön plana çıkıyor.
Misina’da lakerda, torik balığının en eski saklama yöntemlerinden biriyle sunulmaktadır. Mevsiminde avlanan torikler, tuzlama veya tütsüleme gibi geleneksel yöntemleriyle korunarak lakerda lezzetine dönüştürülüyor.
Geleneksel Türk mutfağının önemli bir parçası olan torik lakerda, dünya mutfaklarında hak ettiği ilgiyi henüz görmemiş olsa da doğru tekniklerle işlendiğinde uluslararası bir gurme ürün olma potansiyeline sahip.

Yağlı ve Diri Torikler Poyrazköy’den, Lakerdanın Sırrı Şefin Elinde
Misina Balık’ta servis edilen lakerda, Kasım ayında Poyrazköy’den özel olarak temin edilen yağlı ve diri torikler ile hazırlanıyor. Şef Suat Yılmaz, geleneksel yöntemleri modern dokunuşlarla buluşturarak lakerdayı düşük tuz oranıyla, adeta lokum gibi yumuşaklıkta sunuyor.
Şefin tavsiyesine göre lakerda, servis yapılmadan önce 4-5 saat temiz suda bekletilerek tuz oranı dengelenmeli, ardından ince dilimlerle servis yapılmalıdır. Şef Suat, lakerdanın içeriğini şöyle özetliyor: “Işığın yansımasıyla parlıyorsa, lezzetini ve kalitesini gözler önüne serer” ve ekliyor “Torik balığı ile yapılanı makbuldür. Ancak uskumru, somon ve palamut gibi yağlı balıklarla da olur. Tuzlama süresi ve kullanılan balığa göre lezzeti değişir. Buzdolabında cam kavanozda muhafaza edildiğinde uzun süre tazeliğini korur. En iyi eşlikçileri kırmızı soğan ve dereotu, isteğe göre domates salatası, zeytinyağı ve limondur. Deniz mahsulleri mezeleri yanında iyi gider. Sirkede bekleterek farklı bir lezzet de elde edebilirsiniz.” diyor.
Misina Balık’ın Şefi Suat Yılmaz, restoranın taze ve özgün mezeleriyle deniz ürünleri sevenler için vazgeçilmez bir durak olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Özellikle Lakerda’ya Misina aşkı diyebiliriz. Lezzet severlerin kalbinde lakerda aşkı olarak taht kurduk. Misina’da lakerdayı bir kez tadanlar unutulmaz bir gastronomik deneyim yaşadığını söyleyerek restoranımızdan ayrılıyor.’’