Gastronomi dünyasının prestijli etkinliklerinden Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, 15 Ocak 2025’te Four Seasons Hotel Sultanahmet’te düzenlenen görkemli bir törenle sahiplerini buldu. Mutfak Dostları Derneği tarafından düzenlenen gecede, Jumbo’nun katkılarıyla Türk gastronomisinin önde gelen isimleri, kanaat önderleri ve basın mensupları bir araya geldi.
Bu yıl “Yılın Servis Ödülü” kategorisiyle birlikte on iki ana kategori ve iki özel ödül verilen törende, kazanan isimler şöyle sıralandı:
Yılın Türk Şefi: Bahtiyar Büyükduman
Yılın Yabancı Şefi: Carlo Bernardini
Yılın Genç Şefi: Ecem Karakuş
Yılın Pasta Şefi: Ghislain Gaille
Yılın Geleneksel Lokantası: Ali Mürdün, Hatay
Yılın Yabancı Konsept Lokantası: Sankai by Nagaya, İstanbul
Yılın Tek Ürün Geleneksel Lokantası: Hüsamettin Usta Kocabaylar Kebap, Denizli
Yılın Pastanesi veya Tatlı Evi: Sevinç Pastanesi, İzmir
Yılın Ürün Satış Noktası: Doğal Dükkân, Kavacık – İstanbul
Yılın Gastronomi Kitabı:
Hünkâr – Feridun Ügümü
Amida’nın Ruhu, Diyarbakır’dan İstanbul’a Likörlü Hayat – Silva Özyerli
Yılın Dijital Yayını: Mutfaktan Sesler – MSA
Yılın Servis Ödülü: Sunset Grill & Bar, İstanbul
Özel Ödüller
Jüri Özel Ödülü: Türkiye’deki şeflere kazandırdığı yaratıcı vizyon ve mesleki tutku nedeniyle Erich Ruppen’e verildi. Ruppen, 2017 yılından bu yana Le Cordon Bleu İstanbul’da Yönetici Eğitmen Şef olarak görev yapıyor.
Tuğrul Şavkay Başarı Ödülü: Rakı kültürüne yaptığı uzun soluklu katkılarıyla Mehmet Başkaya aldı.
Başkan Esin Sungur’un Mesajı
Mutfak Dostları Derneği Başkanı Esin Sungur, “Gastronomide başarı dediğimizde, şeflerden restoranlara, sağlıklı tedarik zincirinden yerel üretime kadar birçok katmanlı ve kompleks konudan bahsediyoruz. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri ile bu başarıyı desteklemek ve takdir etmek en önemli misyonumuz. Bu yıl ödüllerimize eklediğimiz ‘Yılın Servis Ödülü’ ile servis ekiplerine dikkat çekmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, Türk gastronomisinin ulusal ve uluslararası alanda gelişimine katkı sunmayı sürdürüyor.