Ana Sayfa Turizm Seyahat Zamanda Yolculuk: Laodikeia Antik Kenti

Zamanda Yolculuk: Laodikeia Antik Kenti

Zamanda Yolculuk: Laodikeia Antik Kenti
Şehrin Lezzeti

Laodikeia Antik Kenti, gezmesi ve okuması çok keyifli bir antik kent; Laodikeia, dünyaca ünlü Pamukkale Travertenleri’ne ve Hierapolis Antik Kenti’ne komşu ve Denizli şehir merkezinin 6 km kuzeyinde buluyor. Dönemin en zengin kentlerinden biri olan Laodikeia Antik Kenti, MÖ 3. yüzyılın ortalarında Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurulmuş.

İncil’de Adı Geçen Yedi Kiliseden Biri

Laodikeia, İncil’de adı geçen 7 kiliseden birine ev sahipliği yapıyor. Aziz Yuhanna’nın cemaatlerine yazdığı mektuplardan birine konu olan bu kilise, Hristiyanlık için önemli bir merkez haline gelmiş. Aziz Yuhanna, termal suları kullanarak yaptığı metaforla halkı şu sözlerle uyarmış:

“Yaptıklarınızı biliyorum. Ne soğuk ne sıcaksınız, ılıksınız.”

Bu metafor, halkın inanç konusunda net bir karar vermesi gerektiğini vurguluyor. Günümüzde bu tarihi kilisede hala ayinler düzenleniyor.

1900 Yıllık Su Yasası

Laodikeia’nın dikkat çekici özelliklerinden biri de su kullanımına dair yazılı bir yasa oluşturmuş olması. 30 satırdan oluşan bu su yasası, Traian Çeşmesi’nin ön kısmında bulunan bir mermer blokta yer alıyor. İşte yasanın öne çıkan ifadeleri:

“Hiç kimse kent çeşmelerindeki veya borularındaki suyu herhangi bir bahane ile uzaklaştıramaz veya dağıtamaz… Her kim kente ait suyu kendi şahsi kullanımı için böler veya suya zarar verirse, imparator hazinesine 5 bin dinar ödemek zorundadır.”

Bu yasa, antik kentte suyun ne kadar kıymetli olduğunu gözler önüne seriyor.

Denizli Horozu Tarihin İzinde

Denizli’nin sembolü olan Denizli Horozu, antik dönemde de tanınıyor olacak ki Laodikeia’daki yapılarda selamlaşan ve dövüşen horoz kabartmalarına rastlanıyor.

Göz Kamaştıran Batı Tiyatrosu

Kentin en görkemli yapılarından biri olan Batı Tiyatrosu, 2020 yılında restore edildi ve 1600 yıl sonra yeniden seyircilerini ağırlamaya başladı. Asırlar öncesine uzanan bu tiyatroda, sahneye bakar-ken tarihin derinliklerine dalmak unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Masa Oyunlarının Kökeni

Laodikeia’da o dönemin insanlarının boş zamanlarını tavla ve mangalaya benzeyen masa oyunlarıyla değerlendirdiği biliniyor. Oyunlarda kullanılan kemikten yapılmış pul ve zarlar, antik çağ yaşamına dair ilginç detaylar sunuyor.

Bir Dünya Mirası: Laodikeia

Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ve ekibinin özverili çalışmalarıyla ihtişamlı bir görünüme kavuşan Laodikeia Antik Kenti, gelecekte dünyanın en sevilen ören yerlerinden biri olmaya aday.

Anadolu’nun en büyük stadyumuna ev sahipliği yapan Laodikeia Antik Kenti, tiyatroları, hamam kompleksleri, agoraları, anıtsal çeşmeleri, giriş kapıları ve caddeleri, kutsal mekan yapıları ile etkileyici bir siluete sahip ve 2013 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan, bu eşsiz kenti ziyaret ederken, geçmişin izlerinde unutulmaz bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

 

Şehrin Lezzeti